Tensiunea Arteriala


monitorizata / controlata cu
tensiomtre mecanice
tensiometre electronice
validate clinic

Q&A

 • Ce este tensiunea arteriala?

 • Tensiunea arteriala este expresia a doua componente ce reprezinta presiunea sistolica si diastolica:
  - tensiunea arteriala sistolica (cand inima se contracta) reprezinta maximul presiunii produs de sange la curgerea prin artere spre celelalte organe.
  - tensiunea arteriala diastolica (cand inima se dilata) reprezinta presiunea vaselor sangvine in momentul in care inima se umple cu sangele venit din restul corpului.
  In expolorare functionala a cordului masurarea tensiunii arteriala este o metoda de rutina,indicata pentru toti pacientii inclusiv pentru examinari profilactice.
  Valorile sînt notate în milimetrii (mm) de coloana de mercur (Hg).
  Prima este notata presiunea sistolica(maxima) si apoi cea diastolica (minima).
  De exemplu o tensiune indicata de aparat de 130/80 mm Hg este  anuntata verbal ca 13 cu 8 sau 130 cu 80 .
  Valoarea tensiunii arteriale este determinata de un grup de factori interdependenti,cum sant:
     -forta de contractie a inimii;
     -rezistenta periferica;
     -cantitatea de sange in artere;
     -vascozitatea sangelui;
     -elasticitatea peretilor arteriali
  Dupa datele Organzatiei Mondiale a Sanatatii  valoarea tensiunea arterile de 140/90 mm Hg se considera limita superioara a adultului normal, masurata in repaus.


 • Hipertensiunea este o afectiune grava?

 • Specialistii sustin ca tensiunea arteriala sistolica nu trebuie sa depaseasca 140 mmHg, iar cea diastolica nu trebuie sa fie mai mare de 90 mmHg .
  Cresterea tensiunii arteriale peste aceste valori, cunoscuta sub numele de hipertensiune  este foarte periculoasa desi adesea nu prezinta nici un semn sau simptom alarmant,aceasta poate duce la boli cardiace.

  Hipertensiunea arteriala nedepistata si netratata la timp duce la aparitia unor leziuni grave, deseori ireversibile, ale tuturor organelor.
  Hipertensiunea arteriala este unul din principalii factori de risc pentru ateroscleroză provocând leziuni ale pereţilor arteriali cu reducerea sau întreruperea completă a circulaţiei sangelui, acest lucru ducand la: infarct miocardic (atac de cord), accidente vasculare cerebrale (paralizii), boli ale rinichilor,de inima. Accidentele vasculare cerebrale sunt printre principalele cauze de deces în lume.

  Impreuna cu mediclul trebuie sa luati masuri urgente,pentru a o -depista –monitoriza-scadea.
  Daca afectiunea este depistata si tratata la timp perspectivele de recuperare sunt bune: prin tratament medical, excercitiu fizic, dieta sanatoasa.
  Puteti afla daca aveti tensiunea arteriala crescuta controland valoarea ei regulat cu ajutorul unor aparate pentru masurat tensiunea - tensiometre
  . • Ce tensiometru este recomandat pentru masurarea tensiunii acasa?

 • Avand in vedere  noile tehnologii, masurarea tensiunii arteriale la domiciliu  a devenit simpla si usor de monitorizat.
  Se poate alege intre:
   -tensiometrele cu mercur(Hg)
   -tensiometrele mecanice (aneroide)
   -tensiometre electronice (automate sau semi-automate)
  La alegerea variantei optime pentru masurarea tensiunii arteriale ,acasa, trebuie avut in vedere ca:
    -tensiometrele cu Hg incep sa piarda teren datorita toxicitatii mercurului si problemelor care apar in manipulare ,acestea nu mai sunt recomandate in UE;
  - la tensiometrele cu Hg si mecanice examinarea include ascultatia inimii cu ajutorul stetoscopului, pentru verificarea zgomotelor-primul zgomot care se aude reprezinta tensiune sistolica sau maxima iar ultimul zgomot care se aude reprezinta tensiunea diastolica sau minima;
  - la tensiometrele cu Hg si mecanice valorile indicate depind de maiestria personei care il utilizeaza;majoritatea persoanelor, determina incorect momentul aparitiei zgmotelor care definesc cele doua tensiuni;
  -la tensiometrele electronice valorile celor doua tensiuni (maxima si minima) apar pe un ecran;
  -tensiometrele electronice reduc influenta factorilor subiectivi asupra procesului de masurare (masuratorile fiind efectuate de catre aparat);
  -tensiometrele electronice inregistreaza pe langa valorile celor doua tensiuni si valoarea pulsului;
  -
  tensiometrele electronice au inlocuit aproape in totalitate tensiometrele mecanice (in SUA,Europa);tensiometrele mecanice fiind utilizate mai ales in practica medicala .

  In concluzie utilizarea tensiometrelor electronice este mai comoda si mai confortabila,iar daca acesta este utilizat corect conform instructiunilor de utilizare ale producatorului poate fi utilizat cu succes in masurarea tensiunii arteriale la domiciliu.